Ua fuafua Vietnam e toe amata le eliina o eleele e le masani ai

E tusa ai ma le Cailian News Agency, e lua kamupani o loʻo aʻafia i tauofoga mo galuega faʻapitoa na faʻaalia ai o loʻo fuafua Vietnam e toe amata lana tele.eleele seaseala'u tausaga a sau.O lenei gaioiga o le a faʻailogaina ai se laʻasaga taua mo le faʻamoemoe o le faʻavaeina o se laina faʻatau oloa mo lenei atunuu Asia i Sautesasae.

Na ta‘ua e Tessa Kutscher, o se ofisa sinia i le kamupani maina a Ausetalia o Blackstone, o se laasaga muamua lava, o loo fuafua le malo o Vietnam e ofo atu ni poloka se tele o lana maina a Dong Pao a o lei oo i le faaiuga o le tausaga, ma o loo fuafua le Blackstone e tauofo mo le itiiti ifo ma le tasi le tuuga.

Na ia faia le fuafuaga o loʻo i luga e faʻavae i luga o faʻamatalaga e leʻi tuʻuina atu e le Vietnamese Ministry of Natural Resources and Environment.

Liu Anh Tuan, Taitaifono o VietnamLalolagi SeaseaKamupani (VTRE), na faʻailoa mai e ono suia le taimi o faʻatautuʻi, ae o loʻo fuafua le malo Vietnamese e toe amata le maina i le tausaga fou.

O le VTRE ose fale e fa'amama ai le eleele e seasea maua i Viatename ma o se paaga a le Blackstone Mining i lenei poloketi.

E tusa ai ma fuainumera, o tupe faʻaalu a Vietnam e 20 miliona tone, e tusa ma le 18% o le aofaʻi o fanua faʻaagaga o le lalolagi, ae o le tele o latou e leʻi atiaʻe.Vietnam'seleele seaseafa'aagaaga o lo'o fa'asalalauina i le itu i matu-sisifo o le atunu'u, ma e o'o mai i le taimi nei, o lo'o fa'atumauina le la'uina o le eleele e le masani ai a Vietnam i le itu i matu-sisifo ma totonugalemu o le atunu'u.

Na ta‘ua e Kutscher, afai e manumalo le Blackstone Mining i le tauofoga, o le a oo atu i le $100miliona le tupe e faafaigaluega i le galuega.

Na ia faʻaopopoina o loʻo faʻatalanoaina e le kamupani le tau faʻamautu konekarate umi ma tagata faʻatau, e aofia ai le gaosiga o taavale eletise VinFast ma Rivian.E mafai e lenei mea ona puipuia le au fa'atau oloa mai fesuiaiga o tau ma fa'amautinoa o lo'o i ai i le au fa'atau se filifili sapalai saogalemu.

O a ni a'afiaga umi o le atina'eina o le maina a Dong Pao?

E tusa ai ma faʻamaumauga, o le Dong Pao mine o loʻo i le Laizhou Province, Vietnam o le tele leaeleele seaseala'u i Vietnam.E ui na laiseneina le maina i le 2014, ae e leʻi faʻaaogaina.I tausaga talu ai nei, na iu lava ina lafoaia e le aufaipisinisi Iapani Toyota Tsusho ma Sojitz le galuega o le mining Dong Pao ona o le aʻafiaga o le paʻu o le lalolagi i tau e le masani ai.

E tusa ai ma se ofisa mai le Vietnam Coal and Mineral Industry Group (Vinacomin), o loʻo umia le aia tatau a le Dong Pao mine, o le faʻaogaina lelei o le Dong Pao mine o le a faʻalauiloaina ai Vietnam e avea ma se tasi o atunuu pito i luga ole lalolagi.

O le mea moni, o le fa'agasologa o le su'eina o eleele e le masani ai e lavelave.Na ta'ua e Blackstone Mining Company e mana'omia fo'i ona toe iloilo le fa'aagaaga o minerale a Dong Pao e fa'aoga ai metotia fa'aonaponei.

Ae ui i lea, e tusa ai ma faʻamatalaga mai le Hanoi University of Mining and Geosciences i Vietnam, o leeleele seaseai le Dong Pao mine e fai si faigofie ona mine ma e tele lava ina fa'atumauina i le bastnaesite.Fluorocarbonite ole acerium fluoridecarbonate minerale, e masani ona ola faatasi ma nisi minerale o loʻo iai elemene eleele e le masani ai.E masani ona mauoa i le cerium - lea e mafai ona faʻaaogaina mo le gaosia o lau mata mafolafola, faʻapea foʻi ma elemene lanthanide pei olepraseodymium neodymium- lea e mafai ona faʻaaogaina mo maneta.

Na ta'ua e Liu Yingjun e faapea o kamupani Vietnamese seasea eleele e faamoemoe e manumalo i se maliega e mafai ai ona la'uina pe tusa ma le 10000 tone o le oxide (REO) i tausaga ta'itasi, e tusa ma le fua faatatau faaletausaga o le maina.


Taimi meli: Oke-11-2023