Saina e seasea lalolagi "tiʻetiʻe i le pefu"

O le to'atele o tagata atonu e le tele ni mea latou te iloa e uiga i se lalolagi seasea, ma e le o iloa fo'i pe fa'apefea ona avea le lalolagi seasea ma alagaoa fa'atusa e pei o le suau'u.

I se faaupuga faigofie, o eleele e le masani ai o se vaega o elemene uʻamea masani, e sili ona taua, e le gata ona o latou faʻaagaaga e le lava, e le mafai ona faʻafouina, faigata ona vavaeeseina, faʻamamā ma faʻagasolo, ae ona o loʻo faʻaaogaina lautele i faʻatoaga, alamanuia, militeri ma isi alamanuia, lea o se lagolago taua mo le gaosiga o mea fou ma se punaoa autu e faatatau i le atinae o tekinolosi tau puipuiga a le atunuu.

图片1

Rare Earth Mine (Source: Xinhuanet)

I totonu o alamanuia, o se mea e le masani ai le lalolagi o se "vitamini".E faia se sao e le mafai ona suia i le fanua o mea e pei o le fluorescence, magnetism, leisa, opitika fiber fesootaiga, hydrogen teuina malosi, superconductivity, ma isi E matua le mafai ona suia se lalolagi seasea vagana ua i ai se tekinolosi sili ona maualuga.

-Military, sese lalolagi o le "autu".I le taimi nei, o loʻo i ai le eleele e le masani ai i le toetoe lava o auupega faʻatekonolosi uma, ma o mea e le masani ai le eleele e masani ona tuʻu i le totonugalemu o auupega maualuga.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Patriot missile i le Iunaite Setete na faʻaaogaina e uiga i le 3 kilokalama o samarium cobalt maneta ma neodymium uʻamea boron maneta i lona faiga taʻiala mo le eletise eletise e taulaʻi atu i le saʻo saʻo mai le sao mai. fighter ma le malamalama ma le fuselage malo e faalagolago uma i luga o le eleele seasea.Na faapea mai foʻi se tasi sa avea muamua ma taʻitaʻiʻau a le Iunaite Setete: “O vavega mataʻina a le militeri i le Taua i le Fagaloa ma le malosi e pulea ai e le Iunaite Setete i taua i le lotoifale ina ua mavae le Taua Malulu, i se tulaga patino, e seāseā lava le lalolagi ua tupu ai nei mea uma.

图片2

F-22 fusu (Source: Baidu Encyclopedia)

—— O loo iai “mea uma lava” i le olaga.O la matou telefoni fe'avea'i, LED, komepiuta, mea pu'eata fa'akomepiuta ... O le fea e le fa'aaogaina mea e le masani ai?

Fai mai o tekinolosi fou uma e fa e aliali mai i le lalolagi i aso nei, o se tasi o ia mea e tatau ona fesoʻotaʻi ma le rare earth!

O le a se mea e i ai le lalolagi pe a aunoa ma se mea e le masani ai?

O le Wall Street Journal a le Iunaite Setete i le aso 28 o Setema, 2009 na taliina ai lenei fesili-a aunoa ma se lalolagi e seasea, o le a le toe i ai ni a tatou televise, masini komepiuta komepiuta, uaea fibre optic, mea pueata numera ma le tele o mea tau ata faafomai.O le eleele seasea o se elemene e fausia ai maneta malolosi.E toaitiiti tagata latou te iloa o maneta mamana o le mea sili lea ona taua i faiga faʻatautaia uma o faʻailoga i totonu o le US defense stocks. A aunoa ma se lalolagi seasea, e tatau ona e faʻamavae i le avanoa avanoa ma satelite, ma o le a le toe faʻaogaina le suauʻu suauʻu lalolagi.Rare earth ose alagaoa fa'ata'atia e sili ona fa'alogo iai tagata i le lumana'i.

O le fasifuaitau “o loo i ai le suauu i Sasae Tutotonu ma se lalolagi seasea i Saina” o loo faaalia ai le tulaga o punaoa eleele a Saina.

A o vaʻavaʻai i se ata, o faʻaagaga o eleele e le masani ai i Saina o loʻo "tiʻetiʻe le pefu" i le lalolagi.I le 2015, o Saina e le masani ai eleele faʻasao e 55 miliona tone, e tusa ma le 42.3% o le aofaʻi o faʻaagaga a le lalolagi, o le muamua lea i le lalolagi.O Saina foi na o le pau lea o le atunuu e mafai ona tuʻuina atu uma ituaiga 17 o uʻamea o le eleele, aemaise lava le mamafa o eleele e le masani ai ma le faʻaaogaina o le militeri mataʻina, ma o Saina e sili atu lona faʻasoa. sili atu i le 90% o faʻaagaga o punaoa eleele e le masani ai i Saina.Pe a faatusatusa i le malosi o Saina i lea tulaga, ou te fefe e oo lava i le Faalapotopotoga o Atunu'u Fa'atau atu Suau'u (OPEC), o lo'o umia le 69% o fefa'ataua'iga suau'u a le lalolagi, o le a fa'anoanoa.

 图片3

(NA o lona uiga e leai se fua, K o lona uiga o le fua e laʻititi ma e mafai ona le amanaiaina. Source: American Statistical Network)

O tupe fa'aagaga ma mea e maua mai eli ena e le masani ai i Saina e matua le fetaui.Mai le ata o loʻo i luga, e ui lava o Saina e maualuga le faʻasao o le eleele, e mamao ese mai le "faʻapitoa".Ae ui i lea, i le 2015, o le gaosiga o minerale o le lalolagi e le masani ai o le 120,000 tone, lea na saofagā ai Saina i le 105,000 tone, e tusa ma le 87.5% o le aofaʻi o gaosiga o le lalolagi.

I lalo o le tulaga o le le lava o suʻesuʻega, o eleele seasea o loʻo i ai i le lalolagi e mafai ona eliina mo le lata i le 1,000 tausaga, o lona uiga e le o seasea lava eleele i le lalolagi.O aafiaga a Saina i luga o eleele e le masani ai i le lalolagi e sili atu ona taulaʻi i mea e maua nai lo faʻaagaga.


Taimi meli: Iul-04-2022